Gianni Schicchi

[vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px”][vc_column_text][image src=”2144″ alt=”” href=”” title=”” info_content=”” lightbox_caption=”” id=”” class=”” style=””][gap size=”1.313em” id=”” class=”” style=””][text_output]

Produktionen framfördes 2022 av tidigare bolaget: Smålandsoperan Scenkonstproduktion AB

Gianni Schicchi är en komisk opera i en akt med musik av Giacomo Puccini och libretto av Giovachino Forzano.

Släktingarna samlas vid Bosse Storfisks dödsbädd suktande efter arvet. Testamentet eftersöks och hittas och efter lite förvecklingar står det klart att hela arvet går till en stiftelse. Johnny Sjögren, som är känd för att vara påhittig, kommer och läser testamentet. Bosses döda kropp göms undan och Johnny tar hans plats. När doktorn kommer, i tron att det är Bosses dödsbädd han besöker, förklarar den utklädde Johnny att han mår mycket bättre. Doktorn ger sig av och en notarie eftersänds för att skriva ett nytt testamente.

[/text_output][gap size=”1.313em” id=”” class=”” style=””][line id=”” class=”” style=””][gap size=”1.313em” id=”” class=”” style=””][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Detta är den enda komiska opera Puccini skrev men den räknas som en av de bästa komiska operorna som över huvud taget har skrivits. Själva berättelsen bygger på Dante Alighieris sång nummer 30 i Den gudomliga komedin.

För att skapa en helaftongsföreställning har vi byggt på med en första akt som utspelar sig på vägen in mot salongen. Publiken får möta sångare och musiker i olika små scener som även de gestaltar mänsklig girighet, arv och vad vi lämnar efter oss. Texterna har vi samlat in från en bred allmänhet och sen bearbetat tillsammans med sångare och musiker.

Vi spelar i Ljungby, Växjö, Kosta och Kalmar.

Regi   Anne Barslev
Dirigent  och musikaliskt ansvarig   Viktor Åslund
Kostym och scenografi   Gøje Rostrup
Koreografi   Tiiu Kokkonen
Arrangemang   Britta Holger
Repetitör  Maja Korp
Producent   Christina Gutiérrez Malmbom
Fotografi   Linda Himsel
Grafisk form   Anders Jonsson

Gianni Schicchi/Johnny Sjögren   Joakim Larsson
Lauretta/Agneta  Karin Kjellgren
Rinuccio/Karl-Åke   Georg Källström
Zita la Vecchia/Sita   Erika Sax
Gherardo/Sven-Bertil   Tor Lind
Nella/Ulla   Alba Gutiérrez Malmbom
Gherardino/Lilla-Ulla   Beatrice Stamblock/Edit Wulff
Betto di Signa/Petter från Ljungby   Mattias Nilsson
Simone/Per-Göran   John Sax
La Ciesca/Viola   Rebecca Hellbom
Läkaren/Doktor Hansson-Svensson   Martin Jägervall
Notarien   Martin Jägervall
Pinellino, skomakare/Pelle Persson   Björn Elwhagen
Guccio,  färgare/Gunnar Billack   Erling Rask

Violin 1   Ewan Foster
Violin 2   Henrik Rapp
Viola   Sofia Dahlén
Cello   Christian Berg
Kontrabas   Mattias Welin
Flöjt   Lovisa Stenberg
Oboe   Britta Holger
Fagott   Erik Ullman
Valthorn   Elias Von Proschek
Slagverk   Daniel Alin
Piano   Maja Korp
Piano   Thomas Rudberg

I samarbete med Musik i Syd[/vc_column_text][vc_single_image image=”2507″ img_size=”full”][vc_column_text]Hösten 2021 efterlyste Smålandsoperan texter från allmänheten för att skapa en första akt till uppsättningen av Gianni Schicchi. Gensvaret från allmänheten blev stort och vi fick in 51 bidrag. De inkomna texterna lästes och ett tiotal valdes ut som sen låg till grund för två workshops där regissören och sångarna improviserade fram scener.

Alla texter hade kopplingar handlingen i operan Gianni Schicchi men var samtidigt fristående. För att ge dem full rättvisa har vi valt att publicera dem här på vår hemsida.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2502″ img_size=”400×1000″][vc_single_image image=”2564″ img_size=”400×640″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZhcGkuYmlsamV0dGtpb3NrZW4uc2UlMkZldmVudGxpc3QuanMlM0ZhcGlrZXklM0RtcjY3d2tGR0h3bUZucVFrMTlpVGp3cWtXb2tGdWpSbzIzOFJtV2pSVGkyMzlGZmdqZFdpb1VGV1FqMjFvRndiJTI2ZmlsdGVyJTNEZ2lhbm5pJTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]