Gianni Schicchi är en komisk opera i en akt med musik av Giacomo Puccini och libretto av Giovachino Forzano.

Släktingarna samlas vid den rike Buoso Donatis dödsbädd och den gamle dör. Testamentet eftersöks och hittas och efter lite förvecklingar står det klart att hela arvet går till klostret och inget till släktingarna. Gianni Schicchi, som är känd för att vara påhittig, kommer och läser testamentet. Buosos döda kropp göms undan i ett skåp och istället tar Gianni Schicchi hans plats i sängen. När doktorn kommer, i tron att det är Buoso Donatis dödsbädd han besöker, förklarar den utklädde Gianni att han mår mycket bättre. Doktorn ger sig av och en notarie eftersänds för att skriva ett nytt testamente. Den falske Buoso testamenterar i rask takt något till varje släkting men det mest värdefulla går till Buoso Donatis gode vän Gianni Schicchi! De rasande släktingarna är lurade men kan inget göra utan att avslöja sin delaktighet i bedrägeriet.
Detta är den enda komiska opera Puccini skrev men den räknas som en av de bästa komiska operorna som över huvud taget har skrivits. Själva berättelsen bygger på Dante Alighieris sång nummer 30 i Den gudomliga komedin.

För att skapa en helaftongsföreställning har vi byggt på med en första akt som utspelar sig på vägen in mot salongen. Publiken får möta sångare och musiker i olika små scener som även de gestaltar mänsklig girighet, arv och vad vi lämnar efter oss. Texterna har vi samlat in från en bred allmänhet och sen bearbetat tillsammans med sångare och musiker.

Vi kommer att ha premiär den 9 november 2022 på Grand i Ljungby. Därefter reser vi på turné, i dagsläget är endast Ljungby, Växjö och Kosta klara men vi uppdaterar efter hand.

Gianni Schicchi Joakim Larsson
Lauretta Karin Kjellgren
Zita, La Vecchia Erika Sax
Gherardo Tor Lind
Nella Alba Gutiérrez Malmbom
Rinuccio Georg Källström
Simone John Sax
Doktor/Notarie Martin Jägervall
La Ciesca Rebecca Hellbom
m.fl.

Regi Anne Barslev
Kapellmästare Viktor Åslund
Arrangemang Britta Holger
Kostym och scenografi Gøje Rostrup
Producent Christina Gutiérrez Malmbom

Presentkort Gianni Schicchi

LJUNGBY

Onsdag 9 november kl 19:30 – PREMIÄR!
Kulturhuset Grand i Ljungby

Torsdag 10 november kl 19:30
Kulturhuset Grand i Ljungby

Lördag 12 november kl 19:30
Kulturhuset Grand i Ljungby

VÄXJÖ

Tisdag 15 november kl 19:30
Växjö konserthus

Onsdag 16 november kl 19:30
Växjö konserthus

KOSTA

Tisdag 22 november kl 18:00
Kosta Glascenter

Onsdag 23 november kl 18:00
Kosta Glascenter